Scroll to top

Pachete termopan

Pachete sticlă termopan

Orice tâmplărie exterioară are patru componente de egală importanţă pentru calitatea finală a produsului de tâmplărie, fiecare dintre ele având darul de a îmbunătăţi sau, dimpotrivă, de a diminua eficienţa acesteia.

Aceste componente sunt profilele, feroneria, pachetul de sticlă termopan şi montajul. Considerente generale privind alegerea corectă a pachetului termopan:

– în tâmplărie pachetul termopan standard este dublu, 24 mm grosime, LowE4+F4+Ar, cu un coeficient de transfer termic Uw = 1.1 W/m2K. Sticlele din acest pachet au 4mm grosime.

– eficienţa termică a unui pachet termopan este dată de prezenţa sticlei LowEmissivity în componenţa acestuia. Argonul îmbunătăţeşte eficienţa sticlei termopan, dar în lipsa sticlei LowE efectul acestuia este nul.

– pentru ca sticla triplă să fie superioară ca izolare termică celei duble este nevoie ca din trei sticle două să fie tratate termic (LowE, 4Seasons sau Sun, varianta mai luminoasă a sticlei 4Seasons). Un pachet triplu LowE4+F4+LowE4+Ar de 40 mm grosime (grosimea folosită standard pe profile pentacamerale Salamander) atinge un coeficient de transfer termic Uw = 0.6 W/m2K.

– coeficientul de transfer termic poate fi îmbunătăţit prin folosirea baghetelor distanţier dintre sticle fabricate din compozit plastic în loc de aluminiu.

– pentru faţadele însorite este recomandată folosirea sticlei 4Seasons sau Sun. Aceste sticle nu lasă căldura nici să intre, nici să iasă din încăpere, evitând astfel efectul de seră vara şi asigurând o bună izolare termică iarna.

Sticla termopan şi izolarea termică.

Majoritatea clienţilor au falsa impresie că izolarea termică a unui pachet termopan, dublu sau triplu, este asigurată de prezenţa Argonului între sticle. Gazul Argon asigură îmbunătăţirea eficienţei pachetului termopan, dar, in lipsa sticlelor care fac cu adevărat izolarea termică, efectul său este nul.

Pentru o bună izolare termică este absolut necesară prezenţa unei sticle izolatoare de tip LowE (LowEmissivity – Emisivitate joasa) în pachetul termopan dublu şi a două sticle LowE în pachetul termopan triplu.

Pentru a vă face o idee corectă asupra eficienţei unui pachet termopan în funcţie de modul în care este compus vă vom prezenta evoluţia coeficientului de transfer termic al sticlei termopan, Ug. Acest coeficient măsoară câtă căldură se pierde prin sticlă, deci cu cât nivelul său este mai scăzut, cu atât pachetul termopan este mai eficient din punct de vedere al izolării termice.

Astfel, o sticlă simplă de 4 mm, cum se folosea pe tâmplăria veche din lemn, are Ug = 5.8 W/Kmp. În momentul în care se foloseşte un pachet termopan format din două astfel de sticle normale de 4 mm, F4+F4, grosime standard a pachetului termopan de 24 mm, coeficientul de transfer termic scade la Ug = 2.8 W/Kmp.

Dacă vom folosi însă în pachetul termopan o sticlă LowEmissivity, sticlă cu izolare termică datorată aplicării pe faţa ei interioară a unei pelicule care reflectă căldura, coeficientul de transfer termic scade la Ug = 1.4 W/Kmp, ceea ce înseamnă dublarea eficienţei pachetului termopan faţă de un pachet F4+F4. În momentul în care, din raţiuni financiare, firma care vă montează tâmplărie cu geam termopan nu va pune în pachetul termopan o sticlă LowE, această omisiune are potenţialul de a rata întreaga investiţie în tâmplărie izolatoare termic, deoarece între 80 si 90% din suprafaţa tâmplăriei o constituie vitrajul şi dacă acesta nu este corect ales, atunci realmente se aruncă banii pe fereastră. Există un aparat care poate detecta prezenţa peliculei LowE, deci acest aspect este controlabil.

În momentul în care în pachetul termopan LowE+F4 se introduce gaz inert Argon în loc de aer, coeficientul Ug scade la 1.1 W/Kmp. Acesta este coeficientul de transfer termic standard al unui dublu vitraj corect realizat. Precum se vede, argonul este important pentru îmbunătăţirea eficienţei pachetului termopan, dar în lipsa sticlei LowE efectul său este absolut neglijabil. Există două tehnologii de introducere a gazului Argon – prin supape la colţul sticlei, vizibile, sau prin ansamblarea geamului termopan în mediu cu argon, ceea ce înseamnă că supapele vizibile vor lipsi. Lipsa lor nu înseamnă însă lipsa argonului.

Grosimea standard a unui dublu vitraj este de 24 mm, ceea ce în pachetul termopan standard cu 2 sticle de 4 mm grosime camera de Argon va fi de 16mm. Aceasta este mărimea ideală a unei camere de argon, respectiv a distanţei între sticle într-un pachet dublu vitraj. Distanţa aceasta poate urca cu până la 2mm maxim, după care pachetul termopan începe să îşi piardă din eficienţa de izolare termică. Deoarece distanţa între sticle devine prea mare, temperatura argonului în camera dintre sticle nu mai este unitară. Temperatura argonului din proximitatea sticlei exterioare, mai reci, va fi mai scăzută decât cea a argonului din proximitatea sticlei interioare, calde şi atunci argonul mai rece va coborâ, în timp ce argonul mai cald va urca şi din cauza acestei mişcări interne din camera de argon acesta începe să transfere căldura de pe sticla internă pe cea externă, creând o pierdere termică şi afectând astfel capacitatea izolatoare a pachetului termopan.

Bagheta distanţier dintre sticle este în mod normal din aluminiu. Aluminiul fiind metal este bun conductor termic, deci folosirea baghetei distanţier de aluminiu creează o mică punte termică pe conturul pachetului termopan. De aceea condensul apare, în încăperile în care sunt întrunite condiţiile apariţiei sale, mai întâi jos şi apoi urcă pe marginile ferestrei in sus. Acest mic dezavantaj poate fi înlăturat prin folosirea unei baghete distanţier din material compozit, tehnologie denumită Warm Edge, baghetă care aduce şi o îmbunătăţire a coeficientului de transfer termic total Uf al ferestrei în componenţa căreia este folosita.

Triple vitraje

În acest moment încă sunt folosite masiv pe piaţă triple vitraje care folosesc în componenţa lor o singură sticlă LowE şi două sticle fără izolare termică. Coeficientul de transfer termic al unui astfel de vitraj este Ug = 1 W/Kmp, deci o îmbunătăţire nesemnificativă faţă de vitrajul dublu. Această îmbunătăţire este anulată cu totul de către costul mai ridicat şi de către dezavantajul greutăţii mult mai ridicate a pachetului termopan triplu, cu impactul unei limitări a dimensiunilor şi opţiunilor pieselor mobile şi o sarcină mai mare asupra profilelor şi feroneriilor..

De asemenea, în ciuda opiniei generale, un pachet triplu oferă aproximativ aceeaşi izolare fonică ca unul dublu. Acesta poate fi un mai bun izolator fonic numai dacă în componenţa sa sunt folosite sticle laminate, sticle laminate speciale cu efect antifonic şi/sau sticle de grosimi inegale.

Pentru ca un triplu vitraj să obţină un bun raport eficienţă termică – cost – utilitate tâmplărie, acesta  trebuie să îndeplinească obligatoriu două condiţii – să aibă în componenţă două sticle LowE şi să aibă o grosime de minim 40 mm, ceea ce va permite camere de 14 mm pentru Argon. Idealul este un pachet LowE+F4+LowE+Ar între 40 şi 52 mm, pentru a avea doua sticle LowE si camere de argon de 16-18 mm, mărimea pe care acesta îşi atinge punctul de maximă eficienţă în materie de izolare termică.

Un pachet termopan LowE+F4+LowE+Ar de 36 mm, cu doua camere de 12 mm de argon, obtine un coeficient de transfer termic Ug = 0.7 W/Kmp. Acelasi pachet, cu o grosime de 40-44 mm, respectiv doua camere de argon de 14-16 mm, obtine Ug = 0.6 W/Kmp, iar pe grosime de 52 mm va avea Ug = 0.5 W/Kmp . Acest coeficient, fiind la jumătate faţă de cel al sticlei duble, dovedeşte că un triplu vitraj bine ales poate atinge o eficienţă aproape dubla.

Societatea noastră, pe profilele pentacamerale Salamander, foloseşte triple vitraje LowE+F4+LowE+Ar de 40 mm grosime, care permit camera de argon de 14 mm grosime, cu Ug de 0.6 W/Kmp. Pe seria BluEvolution putem merge cu vitraje de pana la 60 mm grosime, dar srandard este LowE+F4+LowE+Ar de 52 mm grosime, cu Ug de 0.5 W/Kmp.

Trebuie luată serios în considerare grosimea pachetului termopan, deoarece sunt societati pe piaţă care oferă tamplărie pentacamerală cu sticlă triplă, dar profilele pentacamerale sunt de 60 mm grosime, grosime standard de profil tricameral. Aceasta înseamnă că profilul nu suportă grosimi ale pachetului de sticlă mai mari de 24 mm, ceea ce înseamnă că un triplu vitraj pe această grosime va avea camera de argon de 6 mm. Acestea sunt atât de mici încât sticlele fac punte termică şi transferă căldura spre exterior direct din sticlă în sticlă. Coeficientul de transfer termic al unui astfel de geam este, în mod evident, mult mai prost decât cel al unui geam dublu.

Greutatea mai mare a vitrajelor triple micşorează însă mărimile posibile ale pieselor mobile. Acesta este un alt aspect care trebuie luat în considerare, deoarece, de la anumite dimensiuni în sus aceasta poate însemna imposibilitatea execuţiei pentru părţile mobile sau folosirea de profile mai mari şi/sau a unor armături de oţel mai groase. Vitrajele mari implică folosirea de sticle mai groase (6 – 8 – 10 mm) sau nevoia de securizare (călire), la costuri bineînţeles mai ridicate, ceea ce în triple vitraje duce la greutăţi ale vitrajelor din ce în ce mai mari, greutăţi cărora tâmplăria şi feroneria trebuie să le facă faţă, ceea ce din nou antrenează creşterea costului.

Tipuri de sticlă folosite în pachetele termopan

Sticla 4S / Sun (4 Seasons – 4 Anotimpuri)

Sticla 4S / Sun este o sticlă transparentă izolatoare termic (gen LowE) cu un factor de control solar îmbunătăţit. Ea este o alternativă pentru sticla LowE clasică, dar o alternativă ce trebuie folosită numai unde este cu adevărat necesar.

Sticla 4S are o varietate suplimentară, respectiv Sun – o sticlă 4S cu un factor solar mai bun. Aceasta înseamnă că prin sticla Sun pătrunde mai multă lumină decât prin sticla 4S la acelaşi nivel de căldură respinsă.

Sticla LowE clasică lasă căldura să intre şi nu o lasă apoi să iasă, ceea ce este un mare beneficiu iarna, dar poate fi o problemă vara, când va crea efect de seră. Sticla 4S / Sun rezolvă problema efectului de seră, fiind o barieră pentru căldură în ambele sensuri, respectiv nu o lasă nici să intre, nici să iasă. Când însă fereastra este orientată spre Nord sau este localizată pe o faţadă umbrită, folosirea sticlei LowE este mult mai indicată decât folosirea sticlei 4S / Sun, deoarece oferă avantajul de a capta căldura solară iarna, fără să fie o problemă vara. Pe faţadele însorite însă Sticla 4S / Sun nu este doar o recomandare, ci o necesitate. Când se face alegerea sticlă LowE vs. sticlă 4S / Sun trebuie întotdeauna să se lucreze pe faţade integrale, deoarece, deşi ambele sticle sunt transparente, sticla 4S / Sun este mai lucioasă decât cea LowE (datorită stratului de reflexie externă) şi alăturarea lor pe o faţadă riscă să devină o problemă datorită vizibilităţii ridicate a diferenţei dintre ele. O altă diferenţă între cele două sticle este faptul că sticla LowE se poziţionează întotdeauna la interior (sticla din casă), pe când sticla Sticla 4S / Sun se poziţionează întotdeauna la exterior (sticla de afară). Pelicula izolatoare însă este întotdeauna poziţionată în interiorul pachetului termopan. În pachetele triple se folosesc în tandem, respectiv LowE interior +Ar+F4+ Ar+ 4S exterior.

Sticle mate

Nevoia de intimitate se traduce, în compunerea unui pachet termopan, în nevoia folosirii de sticle mate. Acestea sunt sticle prin care trece lumina, dar prin care nu se văd decât umbre. Aceste sticle sunt folosite la băi, dressing-uri, zone de casa scării, oriunde este nevoie de intimitate. Se pot folosi o varietate de sticle cu texturi şi culori diferite şi se pot executa la comandă sablări personalizate pe sticle ce pot fi apoi folosite în pachete termopan. Când se ia în considerare nevoia de lumină sau, dimpotrivă, cea de umbrire, se va lua în considerare că sticlele mate colorate absorb în masă lumina şi căldura, pe când cele albe nu. În aplicatiile de triplu vitraj trebuie evitată folosirea sticlelor mate închise la culoare în mijlocul vitrajului. Acestea vor absorbi căldura şi vor crea o diferenţă de presiune între cele două camere de argon, riscând astfel să se fisureze de la sine dacă sunt expuse direct şi intens razelor solare.

Sticle laminate

Acolo unde sticla ajunge la nivelul pardoselii, în locuri de trafic intens sau în zone de utilitate specială se impune deseori folosirea de sticle de siguranţă sau sticle laminate. Acestea sunt sticle compuse din două sticle laminate împreună (lipite) cu un film transparent, sticle care se sparg, dar din care, datorită filmului care le ţine împreună, nu cad bucăţi şi nu generează astfel cioburi periculoase.

Grosimea acestui film face diferenţa între sticlele de siguranţă şi sticlele antiefracţie. Există un film mai subţire, folosit pentru sticle ce trebuie să ofere o protecţie la accidente, respectiv în cazul spargerii accidentale să nu genereze cioburi posibil periculoase şi un film mai gros, folosit în aplicaţiile antiefracţie.  Aceste sticle generează un plus de cost la folosirea lor în pachete termopan. În mod normal nu au proprietăţi de izolare termică, folosindu-se în pachetul termopan în combinaţie cu o sticlă LowE sau 4S, dar se poate aplica pelicula LowE şi direct pe o sticla laminată când, de exemplu, se doreşte folosirea unui pachet termopan dublu sau triplu cu sticle laminate interior + exterior care să aibă izolare termică.

Sticle securizate

Când dimensiunile mari sau aplicaţia specială la care este folosită sticla o impun, sticlele se supun procesului de călire. Astfel, devin mai rezistente la îndoire, flambare, lovire, presiune şi pot fi folosite la dimensiuni mari. De asemenea, în caz de spargere, se sparg în cioburi foarte mici care nu taie, oferind astfel siguranţă în exploatare şi putând fi folosite la cabine de duş, compartimentări interioare, mobilier, balustrade şi alte aplicaţii din sticlă.

Cu ajutorul acestor informaţii aveţi acum instrumentele de bază pentru a lua decizia optimă în alegerea pachetului termopan izolator ideal adaptat nevoilor dumneavoastră particulare.